Previous slide
Next slide

Oplev de 13 lokalområder herunder:

Laven

- Et helt særligt lokalsamfund på kanten af Julsø

Laven er nok det nærmeste, du kommer en bjergby i Danmark. For at køre ind i Laven, er som at komme til en højtliggende by sydpå. Langs hovedgaden, der bærer det maleriske navn, Himmelbjergvej, ligger mange ældre huse og bag dem flere huse på skråningerne. Det bakkede terræn betyder, at der er en vidtstrakt udsigt over Julsø med Himmelbjerget og skovklædte skråninger, så langt øjet kan se. Selv togstationen, der kobler byen til Aarhus og Herning, ligger på kanten af søen og kandiderer som landets nok smukkest beliggende togstation.

Plads til alle

Laven har lige under 400 indbyggere, alle ved, hvem alle er, og som nyt ansigt kan du være sikker på at blive budt velkommen. Hvis du vil møde folk, er det på Byens Antikvariat, du skal hen. Stedet har også cafe, og fungerer som byens uformelle mødested. Og her sætter du dig bare ved et bord – også selvom der sidder andre. I Laven er man altid klar til at byde nye indenfor. Her der plads til alle typer af mennesker. I årtier har særligt kunstnere fra nær og fjern slået sig ned, og i dag bor der både keramikere, smykkekunstnere og malere.

Livet ved søen

Søen er et naturligt samlingspunkt, der indbyder til badning året rundt – og skal det kolde gys opleves sammen med nogen, skriver du bare ud i den lokale Facebookgruppe. Ved søen er det muligt at leje en bådplads, og her er tilmed anlagt et stykke strand, som vrimler med familier på en sommerdag. Ved søbredden er der fælles pizzaovn og grill, og det er også her alle mødes til den årlige sommerfest, synger sammen til Sankt Hans eller til den årlige juletræstænding.

Om at dele med hinanden

Laven Borgerforening har indkøbt både kajakker og SUP-boards, som de låner ud. Skal du holde fest, er der også et telt, som alle kan låne. I udkanten af Laven finder du et økologisk fællesskab, hvor du som medlem, både er med til at så og høste. Et fåre- og kolaug findes også, der er et ciderbryggerlaug, æblepresserdag, pensionistfællesskab, litteraturklub, strikkeklub, yoga, løbeklub og meget, meget andet. Og findes det ikke, så er du mere end velkommen til etablere det. For sandsynligheden for, at andre vil lege med på din ide, er stor.

Noget for familier

I den nærliggende Gl. Laven ligger Børnehaven Kløverhuset. Her går alle byens børn, og derfor kender alle børn og unge hinanden. Kløverhusets store legeplads, fodboldbane og gymnastiksal bliver flittigt brugt af byens borgere. Skolegang er enten i Ry eller Sejs, og de fleste børn hopper på skolebussen. Her afholdes både månedlige sammenskudsgilder for børnefamilier, indkørselsloppemarkeder, fastelavn og fælles æggejagt til påske, ligesom der er flere uofficielle mødregrupper og netværk. Med både skov og sø tæt på, er der uendelige muligheder for klatring, vandreture, rideture, plukning af bær og svampeture.

Laven i tal

Indbyggere
Afstande

Institutioner børn

Børnepasning
Skole

“Som tilflytter er jeg overrasket over, hvor mange unge børnefamilier, der bor her.”

Camilla

“Vi var ved at vokse ud
af vores lejlighed i Aarhus … Her er der plads på den gode måde.”

Maria Louise

“Vi har natur meget tæt på. Så den daglige løbe- eller cykeltur kan foregå i flotte omgivelser, uden at man skal transportere sig igennem det ene og det andet lyskryds.”

Steffen

Scroll to Top

Få tips og opdateringer fra Silkeborg Kalder​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag dem direkte i din indbakke!​

Få tips og opdateringer fra Silkeborg Kalder​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag dem direkte i din indbakke!​