”Ans har en stor flok ildsjæle, der gør meget for byen”
Nanna Georgi
Nanna Georgi var med i Bagedysten: ”Og så trådte nærområdet til”
Tidligere Bagedyst-deltager Nanna Georgi bor i Ans. Her har hun skøn natur, venner, familie og gode naboer. Særligt det gode netværk fik hun brug for, da hun var med i konkurrencen på DR.
”Det var vanvittigt, mens det stod på, men jeg ville gøre det igen, for det har givet mig gode venskaber, lært mig bageteknikker, og så er jeg endnu engang blevet bekræftet i, at jeg kan hvad jeg vil med det netværk, jeg har omkring mig.”
Ordene kommer fra Nanna Georgi. Hun er 30 år, kæreste med Hans Henrik, mor til tre børn – alle under fire år og indbygger i den midtjyske by Ans, der ligger midt mellem Silkeborg og Viborg og har godt 1900 indbyggere. Den vender vi tilbage til.

Kagespurt i køkkenet
Til daglig arbejder Nanna som akutsygeplejerske på Viborg Sygehus, men i foråret 2022 gik tiden mest med glaze, fondant og flødeskum, da hun deltog i Den Store Bagedyst på DR. Fyldt op af hverdagens hamsterhjul, amning og små børn, trængte hun til et afbræk. Ud af mere end 1000 ansøgere stod hun tilbage, som en af de 10 deltagere og nu ventede der en kagespurt i køkkenet.
”Tidligere havde jeg ikke bagt så teknisk. Jeg vidste, at jeg havde en kreativ sans for at pynte, men glaze, chokoladearbejde og alt det andet, kendte jeg ikke. Men jeg tænkte, at det kunne jeg vel lære,” fortæller hun.
Så måneden inden optagelserne gik løs, bagte Nanna dag og nat. Hun bagte sig igennem de klassiske færdigheder, bagte på slump og øvede drilske teknikker. Timerne er få for en småbørnsmor, så når børnene var puttet, satte hun sig foran skærmen for at aflure de tidligere deltageres teknikker. Efter en måned havde hun set sig igennem alle ti sæsoner.
Hjælp fra nærområdet

Med to små børn og en på vej, krævede deltagelsen i konkurrencen en del af den lille familie.
”Det var værst for Hans Henrik. Jeg var jo fysisk væk fra tirsdag aften til torsdag eftermiddag på motel i Randers, og var sammen med de andre deltagere. Jeg kaldte det ”et wellnessophold med udfordringer,” griner hun.
Samtidig var det var blevet forår, så der var også lige tre bryllupper og en polterabend, der skulle passes. Men det er i nøden, man kender sine venner, og det gælder også i Ans.
”Det var en intens periode, og det blev også for meget. Men så trådte nærområdet til,” fortæller hun. Naboen tilbød at stryge Nannas tv-tøj, vennerne hentede børn, én tog Nannas ophobede opvask, og vennerne prøvesmagte kager og gav feedback.

Støtter de lokale
Nanna rejste ud for at studere men har ellers boet i Ans det meste af sit liv. Hun kender mange af de lokale, blandt andre Mads, som hun har gået i skole med, og som er med i Ømosebær, den lokale bærproducent.
”Det var vigtigt for mig at bruge lokale, friske bær. Der er en gensidig respekt, og det er de bedste bær, jeg har fået. Og så er det mennesker, jeg holder af, og som gav mig et klap på skulderen undervejs,” fortæller hun.

Livet ved Tange Sø
Lokalpatriotismen viste sig også, da deltagerne skulle bage en kage baseret på et kendt vartegn. Da Ans er kendt for sin placering i den sydlige ende af Tange Sø, faldt Nannas valg naturligvis på den. En Tange Sø-kage var skabt.
”Både Hans-Henrik og jeg har en tilknytning til søen, da vi er kommet der meget som børn. Og da vi var unge, var det der, hvor vi tog hen med vores venner,” fortæller hun og tilføjer, at hun for nylig fejrede sin 30-års fødselsdag med en pigefest i den såkaldte Fiskerhytte – en fest, der endte med et dyp i den forårskolde sø.
Ved søbredden har byens ildsjæle for eksempel etableret klubhus med sauna, der er beachvolley og på en lun sommerdag vrimler det med lokale og turister på SUP og i kajakker.
Hvordan vil du karakterisere Ans?
”Som en lille, sammentømret by, der er åben over for tilflyttere, og med en stor flok ildsjæle, der gør meget for byen.”
Byen har eksempelvis andet skabt Tange Sø festival, som lokker store bands og musikere til, og hvor overskuddet går til foreningslivet.

Vigtige venner
Blandt indbyggerne i Ans har Nanna og kæresten flere vennepar i baghaven. ”Vi har fire vennepar i gåafstand. Det er en tryghed for mig og børnene, og så giver det mulighed for spontane aftaler. Den type aftaler giver en anden stemning, for det handler bare om det, man har lyst til lige nu. Jeg hviler i den spontanitet. Og har jeg brug for det, kan jeg hurtigt sende børnene op til venner eller ind til naboen.”
Hvordan ser en typisk lørdag i Ans ud for jeres familie?
”Vi er tidligt oppe, vi har jo små børn. Klokken 10 tager hele familien i svømmehallen. Så tager vi måske op i hallen og ser nogle lokale kampe og tager del i foreningslivet, som fylder meget i Ans. Frokosten tager vi med ned til søen, hvor vi fodrer svaner og ænder. Så er børnene trætte og vi tager hjem og får en lur. Om aftenen har vi måske en spontan aftale med nogle venner. Når klokken er 20-21 tager vi hjem, putter børnene, og finder roen på sofaen.”

Om Nanna
Nanna Georgi, 30 år, sygeplejerske på akutmodtagelsen på Viborg Sygehus, men pt. på barsel. Var i 2022 med i Den Store Bagedyst på DR, hvor hun nåede til finalen. Kæreste med Hans Henrik Nielsen, 38 år, der er tømrer.
Sammen har de tre børn på 4 år, 2 år og 8 måneder. Bor i Ans, hvor hun også er opvokset.
(Historien er lagt online i juni 2023.)
Ans
– Smørhullet mellem Silkeborg, Viborg, Aarhus og Randers
Ans ligger naturskønt lige i smørhullet mellem Silkeborg, Viborg, Aarhus og Randers og har dermed utrolig mange jobmuligheder inden for kort rækkevidde. Med Tange Sø og Gudenåen som nabo er Ans omringet af et smukt og varieret landskab, som også er et aktivt samlingssted med søbad, shelterplads og sejlklub.
- Silkeborg > 18 km
- Viborg > 22 km
- Aarhus > 44 km
- Børnehave
- Skole
- Indkøb
- Idrætshal
- Svømmehal