At forfølge det, der føles rigtigt

Elsemarie Østergaard

Mød Elsemarie Østergaard. Succesfuld iværksætter, der har fundet balancen mellem virksomhed og vigtige værdier.

”Der var den, der var guldægget!” Elsemarie Østergaard holder den lille, gule silkekokon op i hænderne, men hun begejstret fortæller om det silkeeventyr, der var startskuddet til livet som iværksætter. Elsemarie er indehaver af virksomheden Incosmetics, der producerer og distribuerer hudplejebrands til salg i Danmark og store dele af udlandet.

Silkekokonen var hun tilfældigt stødt på, da hun havde bladret på Instagram og hun blev nysgerrig på, hvad silken kunne. Hurtigt fik hun researchet på alt, der havde med silke at gøre og vidste, at hun havde fat i noget. Silke til hudpleje var på det tidspunkt ikke kendt i Norden, så muligheden for at få en unik position på et marked med hård konkurrence, lå ligefor. Inden mødet med silkekokonen havde hun haft succes med at sælge de såkaldte konjac-svampe, fremstillet af en asiatisk kartoffelplante. Med svampene gik Elsemarie fra ingen forretning, til at garagen i privaten bugnede af varer.

Succes med silke

Og nu var hun på udkig efter en ny bestseller. Efter besøg hos en silkeproducent i Thailand, var brandet Miqura født. Navnet betyder ikke noget, men er Elsemaries eksotiske version af ”Min kur”. Siden har silkekokonerne fået følgeskab af både en maske, -og kropslinje og i 2017 blev Miqura nomineret til Årets Forbrugerpris ved Danish Beauty Awards.

”Det er uden tvivl det sjoveste og mest effektive produkt, vi har. Jeg tror, at det var meningen, at jeg skulle opdage det,” fortæller 39-årige Elsemarie, som med silken fik en klar fornemmelse for, hvor hun og virksomheden skulle hen.

Passion og drive

Den fornemmelse har indtil videre været rigtig. For det går godt for Incosmetics, der sidste år rundede 10 millioner i omsætning. I år har virksomheden lanceret hele 27 nye produkter, og flere end 350 varenumre sendes ud fra murstensbygningen i Gjessø. Bygningen rummer et stort lager, et lille kontorområde og så et indbydende showroom, udsmykket med funklende plakater af produkter, en moderne lysekrone og så ellers et dæmpet lys.

”Jeg kommer fra en familie af selvstændige, så lysten til at bestemme selv, havde jeg. Jeg ville gerne kunne forfølge det, jeg syntes, var det bedste. Jeg har altid været passioneret, men som selvstændig får man den sidste dimension med, nemlig medbestemmelsen. At jeg kan forfølge det, der føles rigtigt skaber en øget passion og drive hos mig,” forklarer hun.

Mavefornemmelse for ideer

Med en baggrund som kosmetolog og med erfaring fra hudplejeklinikker og detailhandel, var det efter endt barsel, at Elsemaries lyst til at skabe noget nyt blev vakt. Manden Jesper, som sidenhen blev eksmand, men stadig er i virksomheden, bakkede fuldt op om ideen og så var der ikke noget, der kunne stoppe hende.

Elsemarie, som står for alt omkring nye produkter, finder inspiration overalt. Blogs, Instagram, messer eller hvad hun selv synes, hun mangler på hylden.

”Jeg er blevet bedre til at træffe beslutninger på baggrund af det, der føles rigtigt. For mig er det 100 procent mavefornemmelse, når jeg har fået en ide. Der er noget nærmest spirituelt i det,” forklarer Elsemarie, som har en clairvoyant, hun bruger, når hun en sjælden gang er i tvivl.

Vigtige værdier

Når Elsemarie ikke udtænker den næste ansigtsmaske eller står på hovedet i papkasser på lageret, så bor hun i et rækkehus i Virklund. En lille by fem kilometer syd for Silkeborg, hvor hun bor tæt på søen. Jesper og hende har på skift børnene, Mille, 8, og Sander, 12, og det fungerer. Så giver hun den lidt ekstra med arbejdet, når de ikke er der, og kan slappe af og være til stede, når de er hos hende.

”Det giver mig en frihed, at det ikke er 8-16. Får jeg en ide om søndagen, så gør jeg noget ved det. Jeg har lyst til det, jeg laver. For mig er det halvt fritid, halvt arbejde og jeg glæder mig altid til arbejdet,” siger hun.

Når hun har fri, forsøger hun at finde noget, der kan give hende værdi. For nylig købte hun en hest:
”Det er utroligt, hvad en hest kan gøre. Det med at det ikke er materielle værdier, det handler om. Når jeg rider en tur i skoven, så er jeg i flow. Till stede lige her og nu. Det er noget med at finde ind til de ting, der giver én noget værdi. Hvor det ikke handler om speltboller og et perfekt hjem. Jeg kan mærke, at jeg er blevet mere loose.”

Med årene føler hun, at hun er blevet bedre til at finde balancen mellem arbejde og fritid. Blandt andet ved at være mere effektiv på arbejdet. Fritiden går med at bade, være sammen med kæresten, købe en is eller tage ud at sejle. Nogle gange tager hun og børnene på overlevelsestur på en af øerne i søen. De nære ting.

Ofte er hun til møder i København eller Aarhus, men hun ser altid frem til at komme hjem til rækkehuset ved søen. Om hun keder sig?

”Det kommer an på, hvor man er i livet. Jeg glæder mig altid til at komme hjem, og jeg opsøger roen. Så kan man opsøge det andet, når man er til det,” fortæller hun.

Om Elsemarie

Elsemarie Østergaard, 39 år. Bor i Virklund. Opvokset i Silkeborg. Iværksætter og indehaver af virksomheden Incosmetics. Har to børn med eksmanden Jesper, der er direktør i virksomheden. Kæreste med Lasse.  

Virklund

– En by der smelter sammen med naturen

Netop naturen og placeringen tæt på Silkeborg gør Virklund særdeles attraktiv blandt børnefamilier. Med vejnavne som Paradisvejen, Fyrrebakken og Hjortekæret vidner det om, at by og natur smelter sammen. Det kuperede terræn og badesø midt i byen giver både beboere og gæster uanede outdoor muligheder.
Scroll to Top

Få tips og opdateringer fra Silkeborg Kalder​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag dem direkte i din indbakke!​

Få tips og opdateringer fra Silkeborg Kalder​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag dem direkte i din indbakke!​