Langsom lykke på landet

Karina Sørensen

Karina Sørensen har altid vidst, at hun en dag skulle bo på landet. Nu udlever hun drømmen på den gamle Salten Overgaard, som hun og manden har gjort til deres helt eget.

At træde ind gennem den lille sidedør på Salten Overgaard, er som at træde ind i et boligblad. Hvide havemøbler, en friskplukket buket på den hvide dug, frodige plantekrukker overalt og hunden Bertram, der springer hvalpet rundt. At kalde synet bag døren for idyllisk, ville være en underdrivelse. For det er virkelig svært ikke at blive blown away på en dag som denne, hvor solen bager nådesløst fra en klar blå himmel og det cremehvide stuehus nærmest er pakket ind i grønt.

”Her kan jeg forestille mig hverdagen mange år frem. Et sted, hvor jeg kan lave projekter og hvor vi med tiden kan slå rødder,” fortæller 29-årige Karina Sørensen, som tager imod i solskinnet.

Masser af projekter

Karina, der til daglig arbejder som psykolog, og manden, Morten, købte Salten Overgaard for små to år siden, og selvom det ikke var kærlighed ved første besøg for Karina, så var der et eller andet ved det charmerende, gamle hus fra slutningen af 1800-tallet, der ramte hende.

Karina og Morten kom fra en toværelses lejlighed på Åboulevarden midt i Aarhus, og med hele 320 m2 stuehus og to hektar jord var der masser af plads til de ideer og projekter, Karina hele tiden kaster sig over. Her kunne hun forestille sig en fremtid med både heste, geder og bistader. For Karina, der selv er opvokset på en gård, er det vigtigt med plads til dyr. Indtil videre er det blevet til hunden, Bertram, der var øverst på Karinas ønskeliste og så høns, som parret fik af vennerne i bryllupsgave.

Siden de flyttede ind, har der været masser af praktiske projekter. Nyt køkken, nye gulve, renoverede badeværelser og et istandsat bryggers.

”Jeg har svært ved at lade være, når jeg først får en ide. Jeg vil gerne forme stedet, så det bliver mit eget,” forklarer hun, mens vi sidder omkring bordet i haven.

Lykke i naturen

Høstmaskinerne rumler i baggrunden. På landet lægger man mærke til årstiderne. Karina fortæller, at de herude følger døgnet rytme meget mere. For der skal vandes blomster både morgen og aften og ofte går de først indenfor, når solen giver op. I byen var der mange skift i løbet af en dag, og de manglede at kunne brede sig uden for lejligheden.

Karina får øje på noget og peger op mod den blå himmel, hvor en rovfugl af en art cirkulerer. Hun fortæller, at de jævnligt har besøg af både røde glenter og havørne.

”Det giver mig en lykkefølelse at have naturen så tæt på. Det er fantastisk, at man ikke skal sætte sig ind i en bil for at opleve det. At det er lige her”, siger hun og peger ud i haven, hvor et stort kastanjetræ knejser på den brede plæne.

Levede liv

For Karina er det vigtigt, at ens hus bærer præg af levet liv og historie. Et vidnesbyrd om gårdens historie dukkede frem, da hun og Morten hev de gamle tæpper af. Frem dukkede gulnede aviser fra 1934. De er nu sat i ramme sammen med de fem lag tapeter, der også skjulte sig i huset. Samme glæde har hun ved at købe brugte, arkitekttegnede møbler og de mange loppefund, som pryder overalt i huset.

”Jeg kan godt lide, at ting har noget tid i sig. Det forgår ikke så let. Det er kvalitet og håndværk, som nogen har lagt noget tid i,” siger Karina. På samme måde med huset, som kommer med de hakker og skævheder, der spår om en anden tid.

Gør det selv

Som landmandsdatter har hun været vant til at hjælpe til, og hun kan godt selv tage fat. I foråret resulterede det i et drivhus. Og som den æstetiker, hun er, blev bundens fliser lagt i sildebensmønster. Karina stod for alt lige fra udgravning, planering, fundament og tilskæring af fliser.

”Det er learning-by-doing. Med hjælp fra You Tube’, blogs og Instagram – og så har jeg set rigtig meget ’Bonderøven’,” griner Karina. Som også tit bruger sin mor som livline.

Når hun er på arbejde, er det hovedsageligt akademisk arbejde, hvor det ofte kan være svært at se et klart mål. Der er derfor noget tilfredsstillende ved at komme hjem og kaste sig over en vinkelsliber.

”Jeg kan godt lide at være produktiv og at kunne se endemålet. For eksempel når jeg maler. Så er det herfra og dertil. Det giver mig en følelse af mestring at gøre tingene selv. Det er meget meningsgivende,” forklarer Karina. 

Instagram inspiration

Karina har lavet en ’Salten Overgaard’ side på Instagram, hvor hun gerne deler billeder med de mere end 1200 følgere. Både når hun svinger malerpenslen, høster fra køkkenhaven eller viser det seneste genbrugsguld.

”Instagram startede, fordi jeg gerne ville lave en kreativ bog til mig selv om renoveringsprocessen. Det er enormt egocentreret, men også enormt hyggeligt. Her følger jeg andres renoveringsprojekter, og det er en stor inspirationskilde,” forklarer Karina, der både har fået ideer til vægfarver og planter i køkkenhaven på Instagram.

Plads til at vælge

Hun deler gerne ud af gode råd til andre, der går og overvejer at flytte på landet.

”Gør det! Det giver luft, frihed og ro. Og at nyde det man selv har bygget, hviler på noget dybere, noget mere langtidsvirkende end den nye kaffebar. Herude kan man selv vælge, hvad man vil, selv styre ens hverdag. I byen er der hele tiden en masse tilbud. Der er kaffebarer, noget kreativt, en ny forestilling, man bør se. Der er en masse burde. Her vælger man selv. Her er plads til at vælge på baggrund af ens værdier, mere end hvad der bliver tilbudt,” fortæller Karina.

Om Karina

Karina Sørensen, 29 år. Uddannet psykolog. Arbejder i Region Midtjylland. Opvokset mellem Struer og Holstebro. Bor i Salten, der ligger 10 kilometer fra hjertet af Silkeborg sammen med sin mand, Morten, 31 år og nyslået kandidat fra Aarhus Universitet.

Salten

- Nært bysamfund med sø og godt naboskab

Salten er en landsby i det midtjyske, som på trods af sin lille størrelse har mange engagerede indbyggere, der arrangerer alt fra fællesspisning til brætspilsaftener, julemarked og gymnastik. Salten og Them er nærmest vokset sammen – og institutioner, skole og indkøb ligger i Them.
Scroll to Top

Få tips og opdateringer fra Silkeborg Kalder​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag dem direkte i din indbakke!​

Få tips og opdateringer fra Silkeborg Kalder​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag dem direkte i din indbakke!​